Valitse ja yhdistele fontteja kuin ammattilainen

Kokeile fontteja, leiki, fiilistele ja luo niillä tunnelmaa 

Fonttien valinnalla on yllättävän suuri merkitys. Fontit luovat tunnelmaa ja herättävät tunteita. Ne ovat yksi visuaalisuuden olennaisimpia elementtejä.

Fontteja voi kokeilla, niiden kanssa leikkiä, fiilistellä ja miettiä, mitä mikin tyyli viestittää? Jos löydätkin yhden hyvän fontin, mistä sille kaveri? Tai kolmas? Voiko eri tilanteissa ”repäistä” ja ottaakin aivan eri fontin julisteeseen tai mainokseen? Onko fonttien käytössä sääntöjä, missä menee raja?

Fonttien valintaan on olemassa paljon ”apukeinoja” ja tässä on joitakin ilmaisia sovelluksia. Sovelluksilla fonttien valinta on hauskaa ja pääset sukeltamaan niiden maailman ja työtämään pääsi niiden loputtomaan maailmaan. Kun sinun tarvitsee herättää huomiota – tee se, myös fontein. 

Fontit vaikuttavat siihen, miten saat viestisi perille. Fontit  edustavat sinua ja yrityksen persoonallisuutta ja pitäisi olla sopusoinnussa kohderyhmän kanssa. Kaunis fontti ei ole aina paras.

Yrityksen toiminnan luonne vaikuttaa siihen, minkälainen graafinen esitystapa mm. fonttien valinnalla halutaan luoda. Fonttien valinta riippuu myös siitä, mitä haluat viestittää, kenelle ja missä. Pysy kuitenkin uskollisena tietyille valitsimillesi fonteille, jotta asiakkaasi osaavat yhdistää tekstityylin yrityksesi brändiin. 

Ei siis ole ollenkaan sama, miten esimerkiksi yrityksen nimi ja tekstit ovat kirjoitettu. Graafisella esitystavalla luodaan mielikuva yrityksestä ja sen halutaan jäävän ihmisten mieleen.

Huonosti tai hyvin yllättävästi yhdistetyt fontit kääntyvät käyttäjäänsä vastaan ja teksti voi jäädä sen vuoksi lukematta. Fonttien yhdistämiseen pätee tietyt säännöt, mutta kuten aina luovuudessa: kaikki on sallittua, mikä näyttää hyvältä ja toimii.

Fontteja tarvitaan enemmän kuin yksi visuaalisuuden kokonaisuuteen. Mutta miten yhdistää fontteja, mistä etsiä ja mikä on omalle imagolle sopivat ja miten valita eri yhteyksissä käytettävä fontti? Montako fonttia kannattaa käyttää? Lue vinkit ja testaa sovellukset!

There are also wines made from fermenting other fruits or cereals, whose names often specify their base, with some having specific names.

Luo fonteilla tunnelmaa

Fonttien yhdistäminen

Miten valitset fontit?

 1. Mitä haluat fonttien edustavan?

Mitä yrityksesi tekee? Mikä on sen kohderyhmä?

Mitkä ovat yritystäsi kuvaavat sanat ja arvot? Haluatko fonttien olevan leikkisiä, dynaamisia tai naisellisia? Tunteilla päästään vaikuttamaan yrityksen kiinnostavuuteen ja asiakkaan ostopolkuun sekä halukkuuteen tutustua ja ostaa juuri tästä yrityksestä. Fontteja on tänä päivänä niin paljon, että löydät varmasti omanlaisesi. Fontteja voi myös teettää.

 1. Haluatko, että fontti on yleinen vai harvinainen?

Maksullinen fontti on harvinaisempi (rajoittaa sen käyttöä muilla).

 1. Luettavuus

Minkälaista materiaalia tuotat? Kuinka pienestä fontista täytyy saada esimerkiksi matkapuhelimen näytöllä selvää?

Moni fontti voi näyttää hyvältä, mutta käytössä esimerkiksi myymälän ikkunoissa onkin vähän epäselvä kaukaa katsojalle. Mieti eri tarpeita.

Vinkki: katso eri fonttien x-kirjaimen korkeutta. Mitä enemmän korkeus on sama, sitä paremmin ne sopivat yhteen.

 1. Älä yhdistä liian montaa fonttia

Kuten kaikki muutkin visuaaliset elementit, liika on liikaa. Huomioi kuitenkin, että aina 2 fonttia (otsikko ja leipäteksti) eivät riitä.

 1. Valitse samantyylistä (samasta perheestä) tai vastakohtia

Liian samantapaiset eivät ole kuitenkaan hyvä yhdistelmä, koska pian näyttää siltä, että olet vahingossa laittanut kahta eri fonttia.

Vastakohdat esimerkiksi otsikossa ja tekstissä täydentävät usein hyvin toisiaan. Käytä maltillisesti hyvin erilaisia fontteja, mutta tarpeen tullen fontin eri muotoja luettavuuden ja korostamisen parantamiseksi. Katso, että kaikissa valitsemissasi fonteissa on yhtä paljon vaihtoehtoja (lihavointi, kursivointi jne)

 1. Ota huomioon tämän päivän trendit ja päivitä vanhentunut ulkoasu

Fonteista näkee selvästi, jos brändille ei ole tehty mitään vuosikymmeniin. Katso, koska fontti on kehitetty, missä sitä eniten käytetään nykyään jne.

 1. Voit muuttaa fontin kokoa, paksuutta, korkeutta ja kirjainten etäisyyttä toisiinsa

Tee testejä valitsemillasi brändiväreillä, webissä ja painettuna.

 1. Tee hierarkia

Mitä fonttia käytät pääotsikossa, sivuotsikossa, tekstissä, kuvatekstissä jne. Tarkista mitä fontteja esimerkiksi kotisivujesi sovellus tukee.

 1. Kysy muilta mielipidettä, testaa erityisesti luettavuutta ja kokonaisuutta

Luota omaan vaistoosi, mutta ota huomioon myös säännöt ja erityisesti kohderyhmän mielipiteet. Muista, että olet miellyttämässä kohderyhmää, et itseäsi.

 1. Ota huomioon asiayhteys

Joskus voi poiketa valituista brändifonteista hyvästä syystä. Kokeile niitä eri kokoisina, eri värisinä ja niiden eri muotoja. Fonttien lataussivuilla lukee, kumpaan kategoriaan fontti kuuluu. Katso lopusta ohjelmat, joilla voit testata fonttien ulkoasua.

 1. Käytä kontrastia ja värejä lisäkeinona luettavuuteen ja eri fonttien esiin tuloon

Luota omaan ja muiden vaistoon – joskus ”säännöistä” huolimatta joku toimii todella hyvin! Ole luova. Fonttivalintojakin voi vaihtaa, mutta kuten kaikki brändielementit – yritä pysyä valinnassasi.

Sovellukset auttavat löytämään fontteja ja yhdistämään niitä

 1. Google fonts

Tiesitkö, että Google fonts ehdottaa myös yhteen sopivia fontteja? Fonttilistan päältä saat esiin esikatselualueen, joka avaa fonttien esikatselusivun. Siellä voit kokeilla tekstiä, värejä ja ikoneja ja katsoa typografian historiaa ja käyttötietoja. Alempana sivulla näkyy otsikko ”suosittu yhdistäminen x fontin kanssa”.

Tuolla osastolla voit esikatsella suosittuja yhdistelmiä. Voit lisätä lisäfontteja +-merkillä fontin viereen. Kun pari on valittu, voit liikkua nuolilla ylös alas vaihtaaksesi vaihtaa, mikä on fontti on otsikko ja mikä leipätekstiä.

 1. Typ.io

Tämä ohjelma näyttää todellisten verkkosivujen fonttien yhdistämistä. Kun löydät mieleisen, klikkaa ”Get Under the Hood.”  Tämän kautta pääset katsomaan, onko mieleisesi fontit myytävänä tai ladattavissa ilmaiseksi. Klikkaamalla syvemmälle saat näkyviin kuvien tarkat fontit ja koot ja siitä vielä ehdotuksia näiden fonttien kanssa sopiviin fontteihin.

Kuvista löytyy hyvin tuttuja muodissa olevia fontteja. Tällä työkalulla näkee ”todellisten ammattilaisten” fonttien käyttöä erilaisissa yhteyksissä ja samaa kautta pääsee myös lataamaan fontteja.

 1. Web Font Blender

Web Font Blender antaa selkeän listan eri näköisistä fonteista, joista saat tarkat tiedot ja jopa valmiin css-koodin (”Grab Code”). Sivulla on pääotsikko,alaotsikko ja leipätekstiä. Voit muuttaa näitä kaikkia mielesi mukaan ja katsoa kokonaisuutta.

Ohjelma on hyvin helppokäyttöinen ja konkreettinen ja sen kanssa leikkimiseen voi jäädä koukkuun. Fontteja ei voi ladata, mutta css-koodin kopioiminen on helppoa.

 1. Fonts In Use

Täällä voi todella katsoa taidenäytteitä fonteista. Blogiosio ja muut eri materiaaleissa esitettävät fontit ovat erikseen, muodissa olevan sanamalehtityyppisen ulkoasun saaminen ei ainakaan jää fonttitiedosta kiinni. Fonteista löytää lisätietoa, historiaa ja myös värivinkkejä niiden käyttöön.

Tämän paikan yksi ehdoton hyvä puoli on se, että fontteja voi tarkastella alakohtaisesti. Alojen lista on laaja. Fonttien lataaminen on myös mahdollista.

 1. Canva Font Combinations

Tämä on hyvin yksinkertainen työkalu. Valitset valikosta alkufontin ja ohjelma ehdottaa siihen sopivia fontteja. Kiireessä tämä toimii hyvin nopeaa ratkaisua etsiessä. Kun olet valinnut fontin, näet miltä sen kanssa sopiva fontti näyttävät yhdessä, mustavalkoisena ja värillisenä.

 1. Font Combinator

Font Combinator antaa vasemmalle valikon, joka poikkeaa muista siellä, että siellä on pieni määrä adjektiiveja, joista voi valita minkä tyyppiseen tarkoitukseen haluaa etsiä fonttia, mitä haluaa sillä viestittää. Työkalun on kehittänyt hollantilainen design studio Typotheque. Ohjelmalla voit t muunnella ja ostaa fontteja.

 1. Font Pair

Design opiskelija Hayden Mills on keksinyt tämän välineen Google-fonttien yhdistämiseen. Hän on itse tehnyt valmiit ehdotukset fonttien yhdistämisestä. Kätevää ohjelmassa on se, että voit yhdellä klikkauksella ladata fonttiyhdistelmän.

 1. Just my type

Täältä löydät todella hyviä yhdistämisehdotuksia esimerkiksi eri tunnelman luomiseen ja eri tarkoituksiin. Kannattaa tutustua!

 1. Font Pair

Tietoa fonteista:

 • Sans serif ja Serif ovat samankaltaisia, mutta kuitenkin hiukan erilaisia. Sans serif muodostuu suoraviivaisesti kun taas Serif -fonttien viivat jatkavat enemmän kaartumista. Sans serif -fontteja suositellaan verkkoon ja tasaisiin tuotteisiin, antaen varmuutta ja selkeyttä. Serif -fonttia voi käyttää enemmän lihavoituna ja koristeellisuuteen. Serif -fontteja käytetän paljon printtituotteissa ja sanomalehdissä.
 • Koristeelliset fontit ovat tulleet muotiin. Näitä käytetään paljon tunteisiin vetoamiseen, hyvin erilaisissa materiaaleissa, kuten pakkauksissa ja mainoksissa. Näiden käytössä kannattaa olla huolellinen ja selvittää viestiikö fontti todella sitä mitä halutaan ja miten kohderyhmä ottaa sen vastaan.
 • Kaunokirjain-fontit ovat kursiivisia ja myös tulleet jäädäkseen. Niillä saa todella tyylikkäitä ja hienoja luomuksia, mutta edelleen pitää muistaa, kenelle viesti on tarkoitettu ja että teksti on tarpeeksi selkeä. Pitkät tekstit näillä fonteilla voi olla monelle vaikea lukea ja viestii vahvasti naisellisuutta. Näitä käytetäänkin usein häämateriaaleissa ja sellaisissa tilanteissa, joihin ne sopivat. Lainauksissa näitä ja muita kursiiveja käytetään korostamaan sitä, että teksti on toisen sanomaa. Täältä löydät 40 upeaa kursiivifontttia.
 • Web fontti on nimensä mukaan näyttöön suunniteltu fontti. Se on editoitavissa oleva, dynaaminen ja muuntuu eri näytön koon mukaan. Yleensä niiden luettavuus ruudulla on parempi.
 • Viimeisimpiä trendejä voit katsoa esimerkiksi täältä:
  A Curated Collection of the 40 Best Google Fonts 2017
  Top 50 Fonts of 2016
  101 Best Free Fonts of 2016
Fonttien valitseminen

Qui

AaBbCc

Hkq

AaBbCc

Zmw

AaBbCc

Efz

AaBbCc

Dgk

AaBbCc

Jkf

AaBbCc

Mcp

AaBbCc

Wju

AaBbCc

Rpx

AaBbCc

Nqv

AaBbCc

Aqa

AaBbCc

Lgz

AaBbCc

Qui

AaBbCc

Aov

AaBbCc

Rig

AaBbCc

Aks

AaBbCc

Myh

AaBbCc

Pem

AaBbCc

Oip

AaBbCc

Cha

AaBbCc

Ief

AaBbCc

Nqk

AaBbCc

Ana

AaBbCc

Cxo

AaBbCc